Föreningen besökte Riksdagshuset och hedersmedlemmen Beatrice Ask

Den 23 november inbjöd föreningens hedersmedlem Beatrice Ask till visning av Riksdagshuset. 43 medlemmar hade anmält sig, trots en kylig måndag kväll mötte de upp med stor entusiasm, och det blev en mycket uppskattad och intressant kväll.

Lite dramatiskt i början, på grund av den rådande situationen med legitimationskontroll innan vi blev insläppta och väl inne en regiorös säkerhetskontroll med visitering och scanning.

Därefter togs vi emot av Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet, samt till sin hjälp politisk sekreterare Emilie Schelin som började guidningen i den enormt mastiga entrén Bankhallen.

Vi fick veta att Riksdagshuset består av två hus, sammanbundna med gångar både över och under jord som vi skulle få bekanta oss med under kvällen. Riksdagshuset Östra var riksdagshus 1905-1971, Riksdagshuset Västra var tidigare Riksbankens hus. Båda husen är ritade av arkitekten Aron Johansson och uppfördes 1894-1905. Skansholmen har ytterligare hus som disponeras av riksdagen.

I Rikstagshusets Plenisal, berättade Bea att där finns 353 platser,
varav 50 är debattplatser, 46 av dessa är även fasta voteringsplatser för ledamöter. Övriga fyra är reserverade för stadsministern och tre ministrar. Vi fick också höra hur allting fungerar i kammaren och vi fick känna på hur riksdagsledamöter får sitta på sina bestämda platser.

Flera intressanta rum och salar som vi fick bekanta oss med var bland
andra Södra övergångsrummet. Där hängde Eva Ek-Schaeffers bildväv
Flykten och en byst som föreställde Raul Wallenberg. Nästa passage
var Kvinnorummet, där hängde konst som skildrade kvinnors liv i politik
och samhälle.

Vandringen gick vidare till Riksdagshuset Östra, på plan 5, där vi blev guidade i Förstakammarsalen och Adrakammarsalen. Mellan kammarsalarna passerade vi Stora trapphallen där det stod byster föreställande tidigare stadsministrar: Karl Staaff, Arvid Lindman, Hjalmar Branting, Per Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme samt medaljonger av Thorbjörn Fälldin och Ingvar Carlsson. Båda kammarsalarna har originalinredning i bok och klädsel i originalfärg.

Visningen fortsatte förbi Sammanbindningsbanan, Norra övergångsrummet, RÖ, därefter Norra övergångsrummet RV.

Guidningen avslutades i fikarummet Neptunus där Beatrice hade dukat upp med kaffe, hembakade – av Beatrice själv – kakor och lussekatter som smakade ypperligt. Stort tack! Styrelsen tackade Beatrice och Emilie med en blomma och en rejäl härjedalsapplåd.