2015: Mats Haldosén

Foto: Joel Haldosén

Till Årets Härjedaling 2015 valdes författaren Mats Haldosén med motiveringen ”För sitt stora engagemang för att bevara olika aspekter av Härjedalens historia för framtiden och främst för den senaste boken om sjukhuset i Sveg”.

Mats Haldosén var särskilt inbjuden när föreningen hade sitt årsmöte, inte bara för att ta emot utmärkelsen, utan även berätta om sjukhusboken.

Ordföranden överlämnade diplom och blomma och medlemmarna hedrade med en stor applåd. Mats Haldosén framförde ett varmt tack för utmärkelsen och sa bland annat att han blev både överraskad och omtumlad av det glädjande beskedet. ”En utmärkelse som ger mig inspiration i författandet, researcharbetet och sökandet efter nya spännande uppslag i Härjedalens historia. Möten med människor som var och en går och bär på viktig historia som kommande generationer kan ta del och lära av”.

Vandringspriset, träreliefen av Emil Näsvall kommer att överlämnas vid ett senare tillfälle när förra årets Härjedaling Ida Ingemarsdotter har möjlighet att närvara, hon är i dagarna i Kanada för tävlingar i Ski Tour.