2008: Erik J Bergström

Erik är en mycket god kulturbärare för Härjedalen med sitt skrivande.

Tack från Erik J Bergström

Väldigt trevligt att få komma till er och att bli hyllad som ”Årets härjedaling”! Tack för denna fina upplevelse! Tyvärr var jag inte i bästa författning vid tillfället och har först nu hämtat mig från förkylning och bronkit, även om eksem på näsa och läpp visar på pulmicortpulvrets verkningar.

Dotter Lena skjutsade mig från sin bostad via Ringvägen som minde mig om min framfart där 1954 när jag var chaffis och tömde brevlådor. Då var det inte hastighetsbegränsning annat än för lastbilar! Tänka sig att det är så länge sedan.

För ev. intresse skall jag berätta något om hur det var att komma till Sth under 1940-talet. Jag började som brevbärare på postkontoret i Äppelviken hösten 1946. Lediga dagar förekom ytterst sällan, julaftnar jobb till framåt 21.00 sedan upp och börja brevbärarjobb på juldagen 6.00. Jojomen, det är sant!

Många politiker och kändisar fanns förstås där ute, och eftersom jag under mina brevbärarår gick på 35 olika distrikt fick jag förstås kännedom om många. T.ex. Sickan Carlsson och Tage Erlander, vilka jag också hälsade på som utkörare av tvätt. Extraknäck pr cykel på eftermiddagarna för Alvikstvätten. Sickan var alltid generös med en krona i dricks sedan jag besökt hennes sovrum. Erlander mötte jag ibland sedan han varit hem och långlunchat. Han bodde Ryggåsgatan 5, ett exklusivt hyreshus med en smal baktrappa för bud. Där fick jag släpa upp tunga tvättlådor, men fru Aina gav aldrig dricks. En gång skulle hon ha två öre tillbaka på räkningen och hon sade då att jag kunde behålla dem för hon behövde dem inte. Då härsknade ynglingen till och svarade att han inte heller behövde dem utan lämnade dem tillbaka. Fast nog behövdes varje ynka öre på den tiden. Extraknäcken under mina tio år i Sth var så många att jag inte minns hälften. Apropå Sickan och Erlander, inte visste de att tvättbudet var densamme som tidigare på dagen hade delat ut deras post!

Slutar med de bästa hälsningar till er alla och tack än en gång för ärebetygelsen!

Erik J Bergström, Glötefödd Östersundsbo